Dit moet je doen bij een stroomstoring

Een stroomstoring is erg vervelend. Pas op zo’n moment beseffen we vaak hoe afhankelijk we in ons dagelijkse leven zijn van stroom. We vinden het vanzelfsprekend dat we altijd de beschikking hebben over stroom. Een stroomstoring kan enkel binnen uw woning voorkomen, maar kan ook een groter gebied betreffen wanneer er iets mis is met het netwerk van uw stroomleverancier. Het blijkt dat nog steeds veel mensen niet weten wat ze moeten doen bij een stroomstoring. Lees daarom hier ons stappenplan.

Stap 1: waar ligt de oorzaak?

Is alleen uw woning aangedaan of is er sprake van een netstoring? Ga allereerst op onderzoek uit in de meterkast. Check alle stoppen en beveiligingen van uw elektrische installatie. Kunt u geen kapotte stoppen vinden en staan alle beveiligingen gewoon aan, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een netstoring. Vraag aan de buren of zij misschien ook te kampen hebben met een stroomstoring. Wanneer de oorzaak van de stroomstoring niet aan uw eigen elektriciteitsinstallatie ligt, kunt u het Nationale Storingsnummer Gas en Stroom bellen om de storing door te geven (tel: 0800-9009). Dit gratis nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Stap 2: Defecte stop of uitgeschakelde beveiliging?

Het kan ook zijn dat u in uw meterkast een defecte stop of een uitgeschakelde beveiliging aantreft. In dat geval vervangt u de stop of schakelt u de uitgesprongen beveiliging weer in. Misschien is het probleem nu opgelost, maar het kan ook zijn dat de stop opnieuw springt of de beveiliging weer automatisch uitspringt. Dit betekent dat er ergens in uw elektrische installatie een storing is. De volgende stap is om te ontdekken waar deze storing zit.

Stap 3: Storing in uw elektrische installatie opsporen

Schakel eerst de aardlekschakelaar in als deze uit is gegaan. Springt deze opnieuw uit, ga dan op zoek naar in welke groep de storing zich voordoet. Dit doet u door alle groepen achter deze aardlekschakelaar uit te schakelen met de groepschakelaars in uw meterkast. Daarna zet u de aardschakelaar weer aan. Schakel vervolgens een voor een de uitgeschakelde groepen in. U zult zien dat bij een van deze groepen de aardlekschakelaar uitspringt. In deze groep zit het probleem. Nu moet u achterhalen welk apparaat in deze groep de storing veroorzaakt. Dit doet u door de stekkers van alle elektrische apparaten in deze groep uit te trekken. Daarna zet u de aardlekschakelaar weer aan. Vervolgens steekt u een voor een de stekkers van de apparaten in deze groep in. Wanneer de aardlekschakelaar uitspringt, weet u welk apparaat de stroomstoring veroorzaakt.

Hulp nodig?

Lukt het u ondanks dit stappenplan niet om de oorzaak van de stroomstoring te ontdekken, ga dan niet verder zelf op onderzoek uit maar schakel liever een erkende en vakkundige elektricien bij u in de buurt in. Hij zal uw stroomstoring snel en op een veilige manier weten te verhelpen.

Beoordeling